استفاده از اکو کاردیو گرام برای تشخیص بیماریهای قلبی

 

اکوکاردیو گرام (که اغلب اکو گفته می شود) شامل بررسی حرکات و کار قلب می باشد. طی انجام این تست ، امواج صوتی با فرکانس بالا بنام اولتراسوند ، تصاویری را از حرکت دریچه ها و بطن های قلب فراهم می کنند و به پزشک این امکان را می دهند که عمل پمپاژ قلب را ارزیابی کند.در واقع اکو هر آنچه را که در همین لحظه در قلبتان اتفاق می افتد نشان می دهد. شما می توانید انقباض و انبساط بطن ها را ببینید و شاهد باز و بسته شدن دریچه ها همگام با ریتم ضربان قلبتان باشید.این تصاویر اولترا سوند به تشخیص ناهنجاری ها در عضله و دریچه های قلب کمک میکنند و هر مایعی که اطراف قلب را احاطه کرده باشد می یابند.این روش تشخیصی در همه گروههای سنی انجام پذیر است و حتی برای تشخیص نواقص قلبی مادرزادی در جنین سودمند است.پزشک معمولا در صورتی که مظنون به وجود مشکل در دریچه ها یا بطن های قلب باشد انجام اکو را توصیه می کند. این تست برای ارزیابی عملکرد پمپاژ قلب نیز بکار می رود.

 

انواع اکو

 

1- اکو کاردیوگرام از روی قفسه سینه: در این روش مقداری ژل روی قفسه سینه مالیده شد ه و سپس برای هدف گیری پرتوی اولتراسوند ی که از قفسه سینه عبور می کند ، ترنسدویوسر محکم روی پوست فشار داده می شود.گاهی ترنسدیوسر باید خیلی محکم روی قفسه سینه نگه داشته شود و این فشار ممکن است کمی باعث ناراحتی بویژه در قسمت دنده ها شود.اگر ششها یا دنده ها تصویر را مبهم سازد ممکن است کمی داروی مخصوص بطور داخل رگی تزریق شود تا تصویر شفاف تری بدست آید.

 

2- اکوکاردیوگرام از راه مری: اگر به هر دلیلی از جمله بیماری ریوی یا چاقی انجام اکوی قفسه سینه دشوار باشد ، روش دیگر گرفتن تصاویر از داخل بدن است و اکو از طریق مری است انجام می شود.در این حالت بیمار یک لوله نرم قابل ارتجاع حاوی یک ترنسدیوسر بسیار کوچک را می بلعد.از آنجا که مری از نزدیکی قلب عبود می کند ترنسدیوسر اغلب تصاویر بهتری را ارائه می دهد.یک محلول بی حس کننده در انتهای حلق اسپری می شود تا بلع لوله آسان گردد. برای کمک به آرامش بیمار گاهی از آرامبخش تزریقی استفاده می شود.

 

3- اکوکاردیوگرام تحت استرس: برخی مشکلات قلبی بویژه آندسته که سرخرگهای کرونر که تغذیه کننده عضله قلب هستند را در گیر می سازد فقط در زمان ورزش روی می دهد برای انجام اکوی تحت استرس ، تصاویر اولترا سوند از قلب ، قبل و بلافاصلهبعد از فعالیت ورزشی گرفته می شود.ورزش شامل پیاده روی ، یارکاب زدن با دوچرخه ثابت باشد.اگربیمار قادر به انجام این ورزش ها نباشد ، دارویی به خون تزریق می شود تا قلب را به حرکت وادارد مانند وضعیتی که به هنگام ورزش برای آن ایجاد می شود.

 

4- اکوکاردیو گرام داپلر: این نوع اولتراسوند سرعت و جهت جریان خون را در قلب اندازه می گیرد. بااین روش وجود سوراخ در دریچه یا تنگی آن مشخص می شود.

 

نحوه انجام تست

 

برای انجام تست ، بیمار پس از آماده شدن روی تخت دراز می کشد و سپس الکترود ها بر روی قفسه سینه او قرار داده می شود تا بطور همزمان الکتروکاردیوگرام نیز انجام شود.الکتروکاردیوگرام به تفسیر اکوکاردیوگرام کمک می کند و همچنین برای گرفتن تصاویر دیجیتال بکا ر می رود.چراغ ها را کم نور می کنند تا پزشک بخوبی تصویر قلب را بوضوح روی مونیتور مشاهده کند.خود فرد هم می تواند صفحه را ببیند و تصاویر را که اغلب سیاه و سفید و یاحتی رنگی هستند نگاه کند.اکوکاردیوگرام داپلر برای نشان دادن سرعت متفاوت خون زمانی که جریان پیدا می کند ، از رنگ ها ی مختلف استفاده می کند.ترنسدیوسر اولترا سوند ، امواج صوتی با فرکانس بالا که فراتر از دامنه نرمال شنوایی هستند را بکار می برد.مدت زمان انجام اکثر اکوکاردیوگرام ها کمتر از نیم ساعت است. برخی بیماران از فشار ناشی از ترنسدیوسر بر قفسه سینه احساس ناراحتی می کنند اما این ناراحتی ، کم و موقتی است.

 

نتایج

 

اکوکاردیوگرام ها می توانند دامنه وسیعی از ناهنجاری های قلبی را نشان دهند که بعضی از آنها کم اهمیت و برخی بسیار جدی هستند و یا ممکن است علیرغم نگرانی های موجود بیانگر سلامت قلب باشند.